Tasa-arvotietoa miehistä

Miesten tasa-arvo-ongelmia Suppea katsaus muutamiin keskeisiin miesten tasa-arvo-ongelmiin.

Pasi Malmin väitöskirja (2009) miehiin kohdistuvasta syrjinnästä: Discrimination Against Men: Appearance and Causes in the Context of a Modern Welfare State

Taulukko: Parisuhdeväkivallan sukupuolijakaumaa koskevat tutkimustulokset Suomessa ja lähteet.

Miesliikkeen historiaa Yhdysvalloissa vuosina 1970-1980

Mainokset

37 Responses to Tasa-arvotietoa miehistä

 1. Jouko sanoo:

  Törkein tasa-arvo-ongelma johon olen törmännyt on ns. tyttökalenterien y.m. vastaavan materiaalin kielto samalla kun naisväki saa pitää poikakalenterit ja muun omasukupuoliviritteisen rekvisiitan. Sama koskee ”härskejä” juttuja. Ne on jostain syystä sallittu vain naisille kiroilun ohella.

  Tästä päästään seksuaaliseen ahdisteluun. Naiset harrastavat sitä pukeutumalla tarkoituksellisen paljastavasti, härnäävästi. ”Strip Tease” on sitä mutta jota tehdään maksusta suljetuilla klubeilla, ei työpaikoilla.

  Juoruilu. Naiset harrastavat sitä toisaan vastaan mutta erityiseti miehiä vastaan vahingoittamistarkoituksessa. Esimiehille kannellaan kaikista pikkuasioista. Juoruillaan keskenään milloin mistäkin tekemisestä.

  Näihin on vaikea puuttua mutta ne on nostettava esille tasa-arvon nimissä koska ne lähentelevät sortoa ja työpaikkakiusaamista.

 2. Mika sanoo:

  Medialla on suuri valta yhteiskunnassa ja monesti se näyttää suosivan naisia ja naisten asiaa.

 3. Henrik sanoo:

  Naiset saavat pukeutua vapaasti, kulkea korkokengissä, pitää värjättyjä pitkiä hiuksia ja meikata. Niillä asioilla paranee naisten sosiaalinen asema varsinkin toimistoissa. Kaikki em asiat ovat käytännössä miehiltä kielletty. Ei aja tasa-arvoa!

 4. Viivi sanoo:

  En oikein ymmärrä, miten esimerkiksi miesten tekemiin itsemurhiin voidaan vaikuttaa tasa-arvoa lisäämällä. Tunnetustihan miehet eivät välttämättä edes suostu menemään lääkäriin tai terapeutille vaikka tarvetta olisikin. Terveyspalveluja miehet voivat myös käyttää siinä missä naisetkin. Oma vika, jos ei tarvittaessa mene. Suurin osa väkivallan uhreista on miehiä – luulisin, että nimenomaan miesten toimesta. Miten tähän voidaan vaikuttaa miesten tasa-arvoyhdistyksellä? Entä huono-osaisuuden kasaantumiseen? Miehillä on myös täysin yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua kuin naisilla. Vaarallisiin töihinkään ei tarvitse mennä jos ei halua.

  Kaksi aitoa tasa-arvo-ongelmaa listassa oli – miehille pakollinen asevelvollisuus sekä huoltajuuskiistat.

  Pointtini on se, että kannattaa keskittyä olennaiseen. Näen tasa-arvon asiana, johon liittyy tasa-arvoiset mahdollisuudet ja velvollisuudet. Monelta osin nämä jo täyttyvät, mitä tuohon listaan tulee.

 5. Juha Halmu sanoo:

  Hei Viivi, hyviä pointteja, eihän sitä voi ymmärtääkään äkkiältään, jos ei ole esimerkiksi opiskellut miestutkimusta – ja sellaista kun ei vielä ole tutkimuksena oikeasti kovinkaan paljoa.

  Minun mielestäni on olemassa sukupuolierityisiä käyttäytymis- ja ajattelumalleja, jotka pohjautuvat kulttuuriin ja fyysisis-hormonaaliseen ”suuntautumiseen”, joka toimii niin miehillä ja naisilla.

  Naiserityisiä asioita tutkitaan yliopistoa myöten ja ties jo kuinka monta on saanut tohtorinhatun päähänsä aiheesta, mutta vastaavaa ei siis miehistä ole.

  Esimerkiksi miehen itsemurhan juuret (= henkinen syrjäytyminen, vanhempien vaikutusta en tässä nyt pohdi) lähtevät jo tarhasta ja peruskoulun rakenteesta, joka on suosinut ja suosii kiltteyttä ja rauhallisuutta: riehakkuus (myös tytöillä) on ollut kiellettyä ja sanktioitua ja tämä on tietenkin aiheuttanut turhautumista ja ei-hyväksytyksitulemisen painoa. Sama jatkuu peruskoulussa. Yhdeksännellä luokalla, kun pitäisi päättää tulevaisuudestaan, niin tytöt ovat jo hormonaalisesti keskimäärin rauhoittuneet, mutta pojilla on vasta pahin murrosikä päällä. Eikä näistä rakenteellisista tasa-arvo ongelmista ole yllättävästi tasa-arvoa tähän mennessä vaativien suusta kuulunut. Tietenkin asiaan vaikuttaa, että tytöt on jo kasvatettukin lähtökohtaisesti koulusoveltuviksi (kärjistys, mutta naistutkimus on kattanut tämän osan niin hyvin että jätän laajentamatta).

  Ja nyt sen näkee selkeästi vaikkapa yliopistossa opiskelevien sukupuolijakautumassa – ja onko miehille kukaan suunnittelemassa kiintiöitä? Oletko kuullut?

  Oli tärkeää saada naiskiintiö ministereille, ja nyt kun naisministereitä on enemmän kuin miehiä, niin oletko kuullut, että samat ihmiset vaatisivat nyt miesten määrän nostamista, koska tasa-arvo ei nyt toteudu. Itse en ainakaan ole kuullut.

  Ei naisetkaan niin säännällisesti kävisi papa-kokeissa tai gynegologilla tai muualla, ellei siihen olisi pistetty niin paljoa markkinointia ja valtion rahaa vuosien ajan – kuinka monelle miehelle on tuttu eturauhassyöpä? Mitä miehille suunnattuja eturauhassyövän (tai vastaavan) vastaisia kampanioita on olemassa, minä en tiedä yhtäkään? Jos tiettyä maitoa mainostetaan, niin kylle se tietty maito menee paremmin kaupaksi.

  Tähän mennessä miehen asema on ollut kollektiivisesti olla haukuttuna niin naisten hakkaamisesta, viinan juonnista ja rasvan syönnistä – ja naisten oikeuksien riistosta.

  Niin kuin Viivi kirjoitti lääkäriin menosta: ”Oma vika jos ei tarvittaessa mene”. Olisiko nyt sitten reilua sanoa, että ”Oma vika, että jäät äijän hakattavaksi, mikset mene pois?”. No, minusta ei ole reilua, kumpikaan.

  Minusta miehenä on oikein hyvä että on miesten tasa-arvoyhdistys. Minä olen kiitollinen siitä.

  Moneen naisjärjestöön tao vastaavaan Viivi kuuluu? Jos kuulut, niin tuntuuko ne sinusta tarpeellisilta ja miksi?

  Tuntuuko meistä kivalta, kun tasa-arvolajin henki jo ensisanoissaan kertoo: Tämän lain tarkoitus on nimenomaan parantaa naistenasemaa. Hetkinen: Laki tasa-arvosta.

  🙂

  Juha

 6. Pasi Malmi sanoo:

  Viivi kirjoitti:

  ”En oikein ymmärrä, miten esimerkiksi miesten tekemiin itsemurhiin voidaan vaikuttaa tasa-arvoa lisäämällä. Tunnetustihan miehet eivät välttämättä edes suostu menemään lääkäriin tai terapeutille vaikka tarvetta olisikin. Terveyspalveluja miehet voivat myös käyttää siinä missä naisetkin. Oma vika, jos ei tarvittaessa mene. Entä huono-osaisuuden kasaantumiseen? Miehillä on myös täysin yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua kuin naisilla. Vaarallisiin töihinkään ei tarvitse mennä jos ei halua.”

  Miesten itsemurhat ovat ilmiö, jota voidaan verrata naisten anoreksiaan. Sukupuolisokean henkilön näkökulmasta näillä ilmiöillä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Sukupuolisensitiivinen henkilö kuitenkin ymmärtää sen, että perinteinen sukupuolijärjestelmä aiheuttaa miehiin kohdistuvaa roolipainetta olla rikkaita ja menestyviä. Tämä lisää miesten itsemurhia erityisesti lama-aikana.

  Vastaavasti perinteisen sukupuolijärjestelmän sekä sitä tukevan Cosmopolitan-kulttuurin haittana naisille on roolipaine, joka painostaa naisia olemaan erityisen hoikkia ja pitämään ulkonäkönsä ”kurissa”. Tämä roolipaine on osaltaan edistämässä naisten anoreksian yleisyyttä.

  Viivi, rupea sinäkin sukupuolisensitiiviseksi!

 7. Juha Halmu sanoo:

  Hyvin kiteytetty Pasi. Kyllä oikea tutkija osaa sanoa olennaiset asiat lyhyemmin ja vouhkaamatta. Eli voidaan päätellä (eli minä päättelen), että mieserityinen tutkimus (ja muukin objektiivisuuteen ja tiedonhankintaan tähtäävä tutkiminen) kehittää ”poliittista silmää”, jonka silmän perusajatuksia taitaa olla juuri, että osataan puhua korrektisti olennaisista asioista, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin. Se jolla on tieto, ei tarvitse loukkaantua henkilökohtaisesti.

  Pasille jo pelkästään kiitos esimerkistä, että miten samaan asiaan voi vastata mutulla (minä) versus tiedolla.

 8. ”En oikein ymmärrä, miten esimerkiksi miesten tekemiin itsemurhiin voidaan vaikuttaa tasa-arvoa lisäämällä.”

  Yhteiskuntaan voidaan luoda sellaisia olosuhteita, jotka vähentävät miesten tarvetta itsemurhiin. Maskuliinisuuden normi on luultavasti tärkein tuollainen olosuhdetekijä, jonka saavuttamatta jättäminen lisää miehen itsemurha-alttiutta. Jos normia kyetään heikentämään, niin voidaan odottaa, että miesten itsemurhat vähenevät.

  Ja tasa-arvokysymys se on siksi, että naisille ei ole olemassa vastaavaa normia. Toisin sanoen miehiltä odotetaan jotakin (liian stressaavaa), mitä naisilta ei odoteta. Ja se on tasa-arvon vastaista.

  ”Tunnetustihan miehet eivät välttämättä edes suostu menemään lääkäriin tai terapeutille vaikka tarvetta olisikin. Terveyspalveluja miehet voivat myös käyttää siinä missä naisetkin. Oma vika, jos ei tarvittaessa mene.”

  Sitä ei mielestäni voi pitää pelkästää miehen omana vikana, sillä valittavaa miestä ei arvosteta yhteiskunnassa. Terveydestään liikaa valittavan miehen miehisyys kyseenalaistetaan.

  ”Suurin osa väkivallan uhreista on miehiä – luulisin, että nimenomaan miesten toimesta. Miten tähän voidaan vaikuttaa miesten tasa-arvoyhdistyksellä?”

  Samalla tavalla kuin väkivallan vähentymiseen yleensäkin. Ongelma väkivallan vastustamisessa on mielestämme ollut se, että on liikaa keskitytty vain naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen.

  Se, että väkivallan tekijät ovat usein miehiä, ei vähennä kärsimyksiä väkivallan uhrin näkökulmasta katsottuna. Oleellista olisikin katsoa asiaa uhrin näkökulmasta, eikä korostaa vain tekijän sukupuolta.

  ”Entä huono-osaisuuden kasaantumiseen? Miehillä on myös täysin yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua kuin naisilla. Vaarallisiin töihinkään ei tarvitse mennä jos ei halua.”

  Omasta mielestäni maskuliinisuuden normi ohjaa miehiä vahvasti vaarallisiin töihin niin julkisessa kuin yksityisessäkin elämänpiirissä. Koulujärjestelmänkin voidaan olettaa syrjivän miehiä tavalla tai toisella. Jos niin ei olisi, niin miksi miehiä ei ole yhtä paljon koulutetuissa nuorissa sukupolvissa?

  Ei naistenkaan tasa-arvo-ongelmia käsiteltäessä syytellä naisia itseään, vaan ratkaisua etsitään yhteiskunnan rakenteista ja pyritään kohti tosiasiallista tasa-arvoa.

  ”Pointtini on se, että kannattaa keskittyä olennaiseen. Näen tasa-arvon asiana, johon liittyy tasa-arvoiset mahdollisuudet ja velvollisuudet.”

  Kuten esitin, niin kauan kuin yhteiskunnassa on vahva maskuliinisuuden normi, miehille ei ole samoja tosiasiallisia mahdollisuuksia kuin naisille.

 9. Viivi sanoo:

  Kiitokset hyvistä vastauksista. Haluan vielä tehdä selv(emm)äksi sen, että en millään tasolla vastusta miesten tasa-arvoyhdistystä – jäin vain ihmettelemään listaa, jossa tasa-arvopuutteita esiteltiin.

  Juha Halmi kirjoitti:
  ”Esimerkiksi miehen itsemurhan juuret (= henkinen syrjäytyminen, vanhempien vaikutusta en tässä nyt pohdi) lähtevät jo tarhasta ja peruskoulun rakenteesta, joka on suosinut ja suosii kiltteyttä ja rauhallisuutta: riehakkuus (myös tytöillä) on ollut kiellettyä ja sanktioitua ja tämä on tietenkin aiheuttanut turhautumista ja ei-hyväksytyksitulemisen painoa. Sama jatkuu peruskoulussa. Yhdeksännellä luokalla, kun pitäisi päättää tulevaisuudestaan, niin tytöt ovat jo hormonaalisesti keskimäärin rauhoittuneet, mutta pojilla on vasta pahin murrosikä päällä. Eikä näistä rakenteellisista tasa-arvo ongelmista ole yllättävästi tasa-arvoa tähän mennessä vaativien suusta kuulunut. Tietenkin asiaan vaikuttaa, että tytöt on jo kasvatettukin lähtökohtaisesti koulusoveltuviksi (kärjistys, mutta naistutkimus on kattanut tämän osan niin hyvin että jätän laajentamatta).”

  On totta, että koulujärjestelmämme suosii tyttöjä. Tytöt mm. kypsyvät henkisesti nopeammin ja ovat siis jo nuorempina valmiita tekemään päätöksiä jatko-opiskelusta ym. Näistä asioista pitäisi ehdottomasti keskustella enemmän, jotta koulujärjestelmässä voitaisiin keskittyä enemmän yksilöiden parhaiden puolien esiin tuomiseen, niin tytöillä kuin pojilla. Tämä saattaa tosin olla utopistista, koska peruskoulutuksen määrärahat ovat mitä ovat, luokkakokoja on vaikeaa saada pienemmäksi ym. Asiaa voi myös ajatella opettajien kannalta. On järkevää ylläpitää rauhaa luokkahuoneessa, jotta opiskelurauha säilyy – mitä näille riehakkaille pojille pitäisi tehdä? Itse olin ns. riehakas ja opettajien mielestä huonokäytöksinen tyttö, mutta paljon sain anteeksi sillä, että olin kuitenkin hyvä koulussa.

  Mitä tulee kiintiöihin – en kannata niitä naisille enkä miehille. Minun tasa-arvokäsitykseeni ei mahdu sukupuolen perusteella annettavat ylimääräiset pisteet tms., vaikka niillä ”hyvä” tarkoitus olisikin. Eikö kuitenkin esimerkiksi opettajankoulutukseen miehille ole annettu lisäpisteitä sukupuolesta? En tosin tiedä onko ko. käytäntö enää voimassa. On totta, että yliopistoissa opiskelee enemmän naisia kuin miehiä, tosin tämä suhde vaihtelee tiedekunnittain. Kauppatieteellisillä ja teknillisillä aloilla vallitsee miesenemmistö, monilla muilla aloilla taas naisenemmistö. Siitä en tiedä, miten tämä jakautuminen vaikuttaa palkkoihin, mutta perinteisesti naiset kouluttautuvat kuitenkin heikommin palkatuille aloille.

  Juha Halmi kirjoitti:
  ”Ei naisetkaan niin säännällisesti kävisi papa-kokeissa tai gynegologilla tai muualla, ellei siihen olisi pistetty niin paljoa markkinointia ja valtion rahaa vuosien ajan – kuinka monelle miehelle on tuttu eturauhassyöpä? Mitä miehille suunnattuja eturauhassyövän (tai vastaavan) vastaisia kampanioita on olemassa, minä en tiedä yhtäkään? Jos tiettyä maitoa mainostetaan, niin kylle se tietty maito menee paremmin kaupaksi.”

  Tässä olet varmasti oikeassa. Naisille suunnattu kampanjointi ei ole silti miehiltä pois – olen joskus havaitsevinani tämänsuuntaista viestintää rivien välistä (en tosin väitä, että sinä olisit sitä tarkoittanut). Miesten terveyden edistämiseen tulisi käyttää enemmän varoja, kohdistettuna varsinkin sille ryhmälle, jonka terveyden tiedetään olevan heikko.

  Samoin miesten (kuten naistenkin) itsemurhien ehkäisyyn tulisi panostaa enemmän. Paljon on kiinni rahasta – esimerkiksi 90-luvun laman vuoksi mielenterveyspuolen rahoitusta vähennettiin eikä sitä ole juuri lisätty. Tosin yhtä huono tilanne on vaikkapa anoreksiaan sairastuneilla naisilla, joihin Pasi Malmi viittasi. Olen kyllä sukupuolisensitiivinen, ja ymmärrän että miesten itsemurhat ovat kulttuurinen ilmiö – ehkä olen vain skeptinen sen suhteen, voidaanko tähän asiaan puuttua nimenomaan tasa-arvon nimissä. Henry Laasanen sanoi keinoksi maskuliinisuuden normin muuttamisen ja tästä olen samaa mieltä – mutta onko (edelleenkään) kyseessä tasa-arvokysymys?

  Henry Laasanen kirjoitti:
  ”Ja tasa-arvokysymys se on siksi, että naisille ei ole olemassa vastaavaa normia. Toisin sanoen miehiltä odotetaan jotakin (liian stressaavaa), mitä naisilta ei odoteta. Ja se on tasa-arvon vastaista.”

  Miesten ja naisten paineet ja heihin kohdistuneet odotuksen ovat erilaisia. Meinasin pudottaa silmäni kun luin edellisen kommentin! Vai ei naisia kohtaan ole stressaavia odotuksia ja normeja? Nykypäivän naisen pitäisi olla ainoastaan hyvännäköinen (laiha), kouluttautunut, työssäkäyvä, hyvä vaimo, rakastajatar, äiti, jne. Näin kärjistetysti. Käytännössä monet valitsevat ainoastaan jotkut näistä vaihtoehdoista, mikä on jo itsessään hankalaa (ja hyvin, hyvin stressaavaa). Mitä naisten ulkonäköpaineisiin tulee, niitä eivät vähennä miehet, jotka hakevat vaimonsa ulkomailta missä naiset ns. ”ovat naisellisia” (joidenkin miesten mukaan).

  Itsemurhaan johtavat syyt ovat moninaiset, mutta en silti sanoisi, että asia on niin yksinkertainen, että itsemurhat kertovat suuremmista paineista tyyliin ”koska naiset eivät tee niin paljon itsemurhia, se kertoo siitä, että paineita ei ole niin paljon”. Kysymys on esimerkiksi ”kaventuneesta näkökentästä” – esimerkiksi konkurssin tehnyt, masentunut ihminen (mies) ei välttämättä näe ulospääsyä tilanteesta ja avun pyytäminen voi olla vaikeaa. Tämä liittyy juurikin maskuliiniseen rooliin, siitä olen samaa mieltä. Naisilla tukiverkko on usein laajempi ja avun pyytäminen yleensäkin helpompaa. Sukupuoliroolien muuttaminen ei käy hetkessä, mutta siihen pitäisi pyrkiä.

  Juha Halmi kirjoitti:
  ”Niin kuin Viivi kirjoitti lääkäriin menosta: “Oma vika jos ei tarvittaessa mene”. Olisiko nyt sitten reilua sanoa, että “Oma vika, että jäät äijän hakattavaksi, mikset mene pois?”. No, minusta ei ole reilua, kumpikaan.”

  Tämän vertauksen näen ontuvana. Jos naisella on vaikkapa pitkä parisuhde, lapsia, hän on henkisesti alistettu ja peloteltu, on hyvin vaikeaa irrottautua siitä kaikesta ja jäädä mahdollisesti tyhjän päälle. Eri asia on kävellä terveyskeskukseen jos johonkin sattuu (hyvin kärjistetysti ilmaistuna). Sama tilanne on tietenkin henkisesti alistetulla miehellä, joka on parisuhdeväkivallan uhri. Kommenttini ”oma vika…” oli liian kärjistetty, sen myönnän. Miehet tulisi jo pienestä pitäen kasvattaa siihen ajattelumalliin, että apua voi (ja pitää) pyytää tarvittaessa (ja vaikka jo vähän aikaisemminkin).

  Henry Laasanen kirjoitti:
  ”Ongelma väkivallan vastustamisessa on mielestämme ollut se, että on liikaa keskitytty vain naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen.”

  Voitko tosiaan sanoa, että väkivallan vastustaminen keskittyy LIIKAA naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen? Erittäin outo sanavalinta. En näe naisin kohdistuvan väkivallan vähentämisen olevan miehiltä pois. Siitä olen samaa mieltä, että kaikenlaisen väkivallan vähentämiseen tulisi pyrkiä kaikin keinoin, mutta kommenttisi antoi kuvan, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen pitäisi keskittyä nykyistä vähemmän (vaikka tuskin tätä tarkoitit).

  En kuulu yhteenkään naisten tasa-arvoyhdistykseen (kuten joku epäili) enkä aktiivisesti aja naisten etuja, korkeintaan keskustelen niistä internetissä. Mielestäni on hyvä, että miehillä on oma tasa-arvoyhdistyksensä, vaikkakin tärkeämpänä pitäisin sitä, että tasa-arvoajattelu ei olisi niin vastakkainasettelevaa.

 10. ”Vai ei naisia kohtaan ole stressaavia odotuksia ja normeja?”

  Toki naisiin kohdistuu feminiinisyyden normi, joka on yhtälailla tasa-arvon vastainen. Jostain syystä sen tavoitteleminen ei johda naisten itsemurhiin vastaavassa määrin.

  Kannattaa myös muistaa, että feministinen liike on purkanut feminiinistä normia huomattavissa määrin, jolloin naisille on melko helppoa osallistua miehisille elämänalueille. Maskuliinisuutta ei ole mielestäni pyritty purkamaan vastaavissa määrin. Yhdistyksemme toki kannattaa myös feminiinisyyden normin purkamista, mutta ensisijaiset tavoitteemme ovat kuitenkin miesten tasa-arvo-ongelmien esille nostamisessa.

  ”Voitko tosiaan sanoa, että väkivallan vastustaminen keskittyy LIIKAA naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen? Erittäin outo sanavalinta. En näe naisin kohdistuvan väkivallan vähentämisen olevan miehiltä pois. Siitä olen samaa mieltä, että kaikenlaisen väkivallan vähentämiseen tulisi pyrkiä kaikin keinoin, mutta kommenttisi antoi kuvan, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen pitäisi keskittyä nykyistä vähemmän (vaikka tuskin tätä tarkoitit).”

  Käytännössä resurssit ovat rajalliset, siten voi olla, että ei ole olemassa mitään extra-resursseja, joita suunnattaisiin miehiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi. Oleellista kuitenkin olisi, että puhetapa muuttuisi tasapuolisemmaksi.

  Tähän asti on tutkittu lähinnä vain miesten väkivaltaisuutta ja järjestetty lukuisia kampanjoita naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Feministisessä tutkimuksessa muistetaan aina korostaa väkivallan sukupuolittuneisuutta. Mielestäni pitäisi luopua ”sukupuolittuneen väkivallan” käsitteen käytöstä.

  ”Mielestäni on hyvä, että miehillä on oma tasa-arvoyhdistyksensä, vaikkakin tärkeämpänä pitäisin sitä, että tasa-arvoajattelu ei olisi niin vastakkainasettelevaa.”

  Tällä tilanne on se, että feministinen ja miesasiamiesten käsitys siitä, miten tasa-arvo pitäisi tulkita ja mitkä ovat merkittäviä tasa-arvo-ongelmia eroavat toisistaan merkittävästi.

  Miesasiamiehillä ei ole juuri sanansijaa nykyisessä tasa-arvopolitiikassa, joka keskittyy naisten aseman parantamiseen. Me haluaisimme, että miesten ongelmat huomioitaisiin tasa-arvopolitiikassa paremmin. Onko se sitten ”vastakkainasettelevaa”? Voi olla, mutta muuta keinoa ei näytä olevan.

 11. Juha Halmu sanoo:

  Viivi kirjotti:
  Mielestäni on hyvä, että miehillä on oma tasa-arvoyhdistyksensä, vaikkakin tärkeämpänä pitäisin sitä, että tasa-arvoajattelu ei olisi niin vastakkainasettelevaa.

  Nimenomaan. Se mitä näissä aiheen ympärillä olevissa keskusteluissa olen välillä havainnut on, että se muistuttaa ongelmineen välillä Wittgensteinin pohtimaa kielipeliteoriaa (menee vähän aiheen ohi, mutta ei mene kuitenkaan):
  ”Esimerkiksi rukoilulla, anteeksipyytämisellä, kiroilulla, tieteellisillä väittämillä ja muilla kielen käyttötavoilla on omat kielipelinsä. Vastaavasti esimerkiksi lääkäreillä, ralliautoilijoilla, katolilaisilla sekä luterilaisilla ja muilla kielen käyttäjillä on omat kielipelinsä. Kielipelit voivat olla toisilleen läheistä tai kaukaista sukua. Lääkärit ja ralliautoilijat puhuvat enemmän eri tavalla kuin katolilaiset ja luterilaiset kristityt. Analogia on sama kuin pesäpallolla ja baseballilla verrattuna pesäpalloon ja nyrkkeilyyn.”
  Lähde: Wikipedia.

  Eli niin kuin joku kaipasi jossain välissä miehiltä ”poliittista pelisilmää”, niin tässä sitä keskustelemalla haetaan.

  Itseäni ainakin on rauhoittanut miesliikkeen aktivoituminen, koska nyt pystytään enemmän puhumaan asioista myös samaa mieltä olevien kesken, eikä aina jotenkin altavastaajana tai automaattiseti väärässä olevana sovinisti-riistäjänä. Ainakin huomaan oman vastakkainasetteluntarpeen vähentyneen: sana feminismi ei saa enää minulla aikaan itkupotkuraivareita – tietenkään näin ei koskaan ole käynytkään, ainakaan en tunnusta :).

  Lopuksi vähennän itsemurhariskiäni ja helpotan turhamaisuuteni tuskia:

  Se on muuten Halmu, ei Halmi 😀

  Terveisin miesten vapautusrintama, lohko 3D: Neuvostoliiton myötä meni myös miesten sukkanauhat.

 12. Juhana sanoo:

  Viivi tuossa kirjoitti: ”… Tytöt mm. kypsyvät henkisesti nopeammin…”

  Täytyypä muistaa että tämän kaltainen henkinen kehityskin on yksilöllistä. Tunnen huomattavan joukon keskimäärin ikäisiään nopeammin kypsyneitä poikiakin. Katson itsekin kuuluvani tähän joukkoon.

  Eli eipä yleistetä sukupuolen perustella tätäkään 🙂

 13. mies.asia sanoo:

  Miesasia-linkkejä ja muuta tietoa vaihtelevista näkökulmista löytyy koottuna osoitteeseen http://mies.asia/

 14. Jukka sanoo:

  “… Tytöt mm. kypsyvät henkisesti nopeammin…”

  On mielestäni hyvin vahingollinen uskomus. (Vaikkakin se jossain mielessä pitää kenties paikkansakin.)

  Mutu tuntumalla olen huomannut ko. uskomuksen edesauttavan nuorten tyttöjen hakeutumista itseään vanhempien miesten ”tasoiseensa” seuraan – ja tästä ilmiselvästi seuraa eriasteista hyväksikäyttöä ja hallitsija-alistuja asetelmia parisuhteisiin. (Kun on siis naiivina opiskelija tyttösenä hakeuduttu jo ”aikuistuneen” työssäkäyvän miehen luo, joka sattuu pitämään nuoremmista.)

  Lisäksi ko. uskomus saattaa aiheuttaa nuortenmiesten ”luonnottoman” arvottomuuden parisuhdemarkkinoilla ja jokainen jolla on virrannut veressään testosteronia kuin 16 vuotiaalla teinipojalla tietää seksuaalisen turhautumisen yksinään olevan riittävän hirvittävää ajamaan ns. järkeväkin yksilö väkivaltaiseksi itseään tai muita kohtaan. (Tukahdutetun seksuaalisuuden ja väkivallan yhteys näkyy selvemmin esim. uskonnollisten fundamentalistien taipumuksessa väkivaltaan – islamistiset maat jne.)

  Mutta itse en ainakaan toitottaisi tyttärilleni tai oppilailleni naisten kypsyvän miehiä nopeammin. Sen sijaan toivoisin heidän kasvavan omanikäisessään ja turvallisessa seurassa itsenäisiksi ja omillaan toimeentuleviksi naisiksi. Ja kenties naisten ”Etsitään elämän myrskyissä kantavaa nallekarhua, tulevalle pikku-vaimolle” -deitti-ilmoitukset alkaisivat ajan myötä vaihtua ”Etsitään tasa-arvoista kumppanuutta” ilmoituksiin.

 15. Juha Halmu sanoo:

  Jaha. Vakuuusmaksu tapaturmien osalta naispuoleisella n. halvempi per vuosi. Toisaalta taas lääkärilaskuja varten vakuutus on vastaavasti naisilla korkeampi kuin miehillä.

  Eli kysykää vakuutusyhtöstä tasa-arvoon liittyvää faktaa, kyllä ne on tarkkaan mitattu siellä.

 16. Hemuli sanoo:

  Mielenkiintoinen asia on mielestäni se, että julkisuudessa korostetaan työpaikkojen aiheuttamaa henkistä pahoinvointia erityisesti naisten terveyden ja työkyvyn alentajana. Naista pidetään parisuhteessa tyypillisesti henkistä väkivaltaa käyttävänä ja miestä fyysistä väkivaltaa käyttävänä. Henkistä väkivaltaa ei kuitenkaan juuri tunnusteta eikä sille anneta käytännössä mitään arvoa.

  Jos työpaikan aiheuttama henkinen pahoinvointi voi johtaa työkyvyttömyyteen ja terveyden menettämiseen, niin miksi ei tunnusteta myös mahdollista parisuhteen sisäistä henkistä väkivaltaa ja sen merkitystä terveyden sekä myöhempien fyysisten väkivallantekojen lähteenä.

 17. Cecilia Bergström sanoo:

  Muistattehan, että naisten aseman parantuminen ei ole miehiltä pois. Yhteiset vihollisemmehan ovat sukupuolinormit ja heteronormatiivisuus jotka luovat paineita ja ongelmia kaikille sukupuolille. Poljetuimmat sukupuolet yhteiskunnassa taas ovat kaikki ne, jotka jäävät ”naisen” ja ”miehen” väliin.

 18. jhalmu sanoo:

  Sanos muuta. Ja onneksi meillä on yliopistossa kuitenkin nais- ja miestutkimus yhtä arvokasta… ei kun…

 19. anon sanoo:

  On se vaan aika säälittävää kun tällaisia sivustoja tarvitaan, monessa mielessä. Tietysti Suomessa ei ole tasa-arvoa miesten kannalta monissa asioissa, mut toisaalta täytyy sanoa että eipä monet miespuolisetkaan käyttäydy kuten miehet. Ollaan valitettavasti nykyään Suomessakin lähellä Ruotsin mallia mitä ei vain uskalleta tunnustaa vaikka Ruotsalaisia miehiä naureskellaankin. Siis uskomattomia täysin aloitekyvyttömiä tossukoita sitä näkee koko ajan, onko se mikään ihme jos naiset sitten ”alistaa” nämä. Herätkää äijät ja tehkää *jotain*! Siis kun menette esim. raflaan muijanne kanssa, niin valitkaa se rafla ITSE ettekä ensiksi mene kysymään ”Mihin me mentäisiin syömään perjantai-illalla?”. Varaat vaan sen hiton pöydän ja ILMOITAT että olet varannut sen. Tuota voi soveltaa muihinkin elämänalueisiin kuin ravintolailtoihin, ja kas vähän ajan kuluttua huomaatkin että sun naisesi alkaa kunnioittamaan sua miehenä enemmän kun hän tottuu siihen että osaat tehdä jotain päätöksiä. Kokeilkaa ihmeessä joskus, pienen harjoittelun jälkeen yllätytte miten hyvin tuo toimii.

 20. anon sanoo:

  Ai niin, ja tarkennukseksi vielä tuo ei ole mitään machoilua. Tuossa on kyse vain siinä ettet tee niin kuin 90% suomalaisista miehistä nyt tekee eli lykkää kaikki päätökset muijalle koska se on HELPPOA ja äijän ei itse tarvitse ajatella mitään tai tehdä mitään päätöstä itse.

 21. naikkonen sanoo:

  anonilta loistava kommentti!!! Olen kyllästynyt mieheni jatkuvaan tossuiluun ja suorastaan itkenyt että kun en mä kulta halua päättää mitä sä saat tehdä ja mitä et. On ahdistavaa että perinteinen mieheys on kadonnut erilaisen turhan hännystelyn alle.

  Mutta sitä en allekirjoita että naisten pukeutuminen voisi olla seksuaalista häirintää. Perustan väitteeni sille että jollei asu loukkaa sukupuolisiveellisyyttä ja paljasta esim vyötäröä, pakaraa tai taktisia alueita, kyse ei ole häirinnästä. naisvartalo on kaunis ja sitä on kiva katsella. Tykkääväthän miehet katsella pornovideoitakin ilman vaatimusta että saisivat samalla koskea näihin tissitähtiin. Ja miesvartalokin on upea on kiva katsella jos jollain miehellä on esim hieman kireämmät housut ja vähän kauluspaita auki. En pitäisi sitä seksuaalisena häirintänä vaikka töissä olisikin vähän vaikea keskittyä mr herkkupepun mennessä ohi.

  Voisiko tämän tasa-arvo sopan jotenkin tehdä niin että kuitenkin saisivat naiset olla naisia ja miehet miehiä. Ei tarvitse androgyyneiksi muuttua ja telttaan piiloutua. Mielestäni se olisi liian suuri menetys koko yhteiskunnalle. Asian seuraukset näkee hyvin muslimimaissa.

 22. Pietu sanoo:

  naikkonen kirjoitti:
  Tykkääväthän miehet katsella pornovideoitakin ilman vaatimusta että saisivat samalla koskea näihin tissitähtiin.

  – ne runkkaa…

 23. Pantze sanoo:

  Kiitos nimimerkkki anon:ille uudesta näkökulmasta.

  Uskoisin kuitenkin, että näillä sivustoilla paikkansa on. Eikös esimerkiksi tuo miesten sortaminen huoltajuuskiistoissa ole aivan universaali ilmiö (eli sitä tapahtuu muuallakin kuin Suomessa ja Ruotsissa)?

  Parisuhteessa joutuu käytännössä tekemään kompromisseja, eli jos olet rakastunut tyttöön, joka on vegaani, niin aika vaikeata sinun on häntä pihviravintolaan pakottaa. Itse en ainakaan haluaisi tyttökaverikseni mitään tahdotonta orjaa. Mutta toki miehiltä voisi enemmän oma-aloitteisuutta löytyä.

  Uskoisin, että nykymiesten aloitekyvyttömyys saattaa johtua siitä, että pojille ei ole lapsuudessaan ja nuoruudessaan usein ole mitään miehen mallia. Lastentarhoissa ja peruskouluissa suurin osa henkilökunnasta ja opettajista on naisia. Miten kasvaa mieheksi, jos ei ole mitään miehen mallia? Miksi opettajakoulutukseen ei ole voitu järjestää mieskiintiöitä?

  http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1856278

  Ehkä Miesten tasa-arvo yhdistyksellä sittenkin on sijansa yltiöfeminismin vastapainona.

 24. petrinygren sanoo:

  anon ja naikkonen: havaintonne ovat valitettavan tosia. Jopa niin tosia että naisten miehiin kohdistaman väkivallan voi olettaa suurelta osin johtuvan juuri ”tossuilusta”. Nainen kokee petetyn ihmisen raivoa aloitettuaan suhteen ”miehen” kanssa joka paljastuukin ”tossuksi”.

  Ilmiö on todennäköisimmin lopputulema kaikesta siitä mistä näillä sivuilla kirjoitetaan; skandinaviassa miehiin pitkällä aikavälillä (70-luvulta lähtien) kohdistuneesta syyllistämisestä, jolla tietyt asiat on saatu etabloitua ihmisten mieliin dogmeiksi.

  Kun media ym. toistaa naista äitinsä pohjalta automaattisesti kunnioittavalle miehenalulle poikavuosista lähtien että hän on potentiaalinen naisen lyöjä, hän alkaa varoa kaikkea käytöstä joka voitaisiin tulkita naisen loukkaamiseksi. Kärjistetysti sanottuna vaikkapa sen väärän ravintolan valintaa.

  Etabloituneen feminismin omaksuneet äidit kasvattavat huomaamattaan tyttäristään miehiä ja pojistaan naisia, ja tulos on epätydyttävä molemmille sukupuolille. Miehiltä on kasvatuksella kitketty munat pois, ja se nyt naisia näin jälkikäteen harmittaa.

  Varusmiehille suunnattu ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vähentämään suunnattu Sosiaali- ja Terveysministeriön kampanja on hyvä, joskin vain yksittäinen, esimerkki siitä tavasta jolla tätä syyllistämistä tehdään jo varhain:

  http://www.mil.fi/ruotuvaki/index.dsp?action=read_page&pid=125&aid=2057

  Olen kanssanne samaa mieltä siitä että suomalaisen miehen on lopetettava tossuilu ja opeteltava uudestaan se mikä meiltä on ollut jo kauan kielletty: Miehuus. Niin heidän itsensä kuin naistenkin parhaaksi.

 25. Portsi sanoo:

  Kyllä isättömien lasten sukupolvi kasvattaa erilaisia miehiä kun ennen. Sieltä se miehenmalli tulee ihan oikeasti, tässähän olisi isien oikeuksien lisäämisen paikka ja ajateltaisiin sitä lapsen etua enemmän. Miesten on muutenkin todella vaikea ymmärtää välillä naisia, tuskin he edes itse tietävät mitä haluavat.

 26. Elias sanoo:

  Toisen tasa-arvopalkinnon sai K-Supermarket Raisio Center, jonka 49 työntekijästä naisia on 41. Yritys on esimerkki siitä, miten myös pienehkö työpaikka voi panostaa tasa-arvon edistämiseen. Raisio Centerin tasa-arvotyön painopistealueita ovat olleet työhönottopolitiikka, tasapuolinen uralla eteneminen, sijoittuminen organisaation eri tasoille, koulutus, palkkaus ja miesten perhepoliittisten vapaiden käyttäminen. Yritys on myös tehnyt yksityiskohtaiset ohjeet sukupuolisen häirinnän ja ahdistelun varalta.

 27. Ari Janné sanoo:

  Nuoret miehet tulee velvoittaa varusmiespalvelukseen tai vaihtoehtoisesti voivat mennä naisellisempaan siviilipalvelukseen.

  Nuoret naiset tulee velvoittaa siviilipalvelukseen tai vaihtoehdoisesti voivat mennä miehisempään varusmiespalvelukseen.

  Näin toteutuisi tasa-arvoisuus yhteiskunta velvollisuudessa.

  Ps: En kommentoi tässä yhteiskunta velvoitteiden puolesta enkä vastaan, vain tasa-arvo näkökannan

 28. Aino Lipponen sanoo:

  Onko miesasialiike ajamassa sukupuolten tasa-arvoa itsemurhatilastojen ja syöpätilastojen suhteen? Tulisiko naisia kannustaa tekemään enemmän itsemurhia ja tulisiko naisten syöpähoitojen saamista rajoittaa?

 29. Juha Halmu sanoo:

  Mitäpä olet itse mieltä? Itse en olisi kannustamassa. Trolleista en ole niin varma.

 30. Heikki sanoo:

  Viivi kirjoitti:
  ”Nykypäivän naisen pitäisi olla ainoastaan hyvännäköinen (laiha), kouluttautunut, työssäkäyvä, hyvä vaimo, rakastajatar, äiti, jne.”

  Sama käy myös toisinpäin:
  Nykypäivän miehen pitäisi olla ainoastaan
  hyvännäköinen (hyväkuntoinen), kouluttautunut, työssäkäyvä, hyvä aviomies, rakastaja, isä, jne.

  ..eipäs kun, niinhän miehen on aina pitänyt olla, ei ainoastaan ”nykyään”!

 31. Juho sanoo:

  anon heti taas itkemässä kuinka surkeita miehet on kun tällaista perustavat, perustavanlaatuinen argumenttivirhe, joka tyypillistä feminatseille.

  Muita vastaavia feminatseja itkemässä joka hiton asiasta, takkirauta taisikin asiasta kirjoitella, järkinainen.

  Onko täällä muuten tuttu naisyrittäjälaina?

  http://www.finnvera.fi/fin/Lainat/Naisyrittaejaelaina

  Taas yksi esimerkki tasa-arvosta.. eikun…

  Vihainen Nuorimies, 22v

 32. Julle sanoo:

  Pantze kirjoitti: ”Eikös esimerkiksi tuo miesten sortaminen huoltajuuskiistoissa ole aivan universaali ilmiö (eli sitä tapahtuu muuallakin kuin Suomessa ja Ruotsissa)?”

  Ei se ihan näin mene. Islamilaisissa maissa äidit ovat aika heikoilla huoltajuuskiistoissa. Se on tietysti yhtä älytöntä kuin meikäläinen järjestelmä.
  Erossa lapsella pitäisi säilyä tiivis yhteys molempiin vanhempiin. Nyt toisesta, eli useimmiten isästä halutaan tehdä jonkinlainen etäinen rahoittaja, joka näkee lastaan vain joka toinen viikonloppu. Siinä kärsivät lapset, isät ja isovanhemmat. Ja välillisesti myös veronmaksajat, kun nämä kaikki oireilevat terveydeltään.
  Kyllä tuomioistuinten pitäisi kyetä näkemään, kumpi osapuoli haluaa lapsen parasta, johon kuuluvat molemmat vanhemmat, ja kumpi haluaa vain lyödä toista lapsi aseenaan.

 33. hjhhghhghghgh sanoo:

  jos mies pukeutuu paljastavasti siitä vain pidetään 🙂 sori

 34. hjhhghhghghgh sanoo:

  suomessa huoltajuuskiistoissa nainen saa huonon ihmisen leiman mies on pääsääntöisesti viaton

 35. Niisku sanoo:

  Pantze kirjoitti:
  ”Uskoisin, että nykymiesten aloitekyvyttömyys saattaa johtua siitä, että pojille ei ole lapsuudessaan ja nuoruudessaan usein ole mitään miehen mallia. Lastentarhoissa ja peruskouluissa suurin osa henkilökunnasta ja opettajista on naisia. Miten kasvaa mieheksi, jos ei ole mitään miehen mallia? Miksi opettajakoulutukseen ei ole voitu järjestää mieskiintiöitä?”

  Melkein mihinkään koulutukseen (ainakaan yliopistotasoiseen) ei ole Suomessa sukupuolikiintiöitä. Sen sijaan hakuvaiheessa hakija saa muutaman lisäpisteen (eli sitä kautta helpomman pääsyn sisään) mikäli tietty osuus hakijoista on toista sukupuolta. Tällä täysin sukupuolineutraalilla systeemillä siis helpotetaan naisten pääsemistä miesvaltaisille aloille ja samoin miesten pääsemistä naisvaltaisille aloille, kuten mahdollisesti opettajankoulutukseen.

  Ja kyllä, suurin osa opetusalojen henkilökunnasta on naisia. Tämä siksi, että vaikka mikään ei estä miehiä hakeutumasta näihin koulutuksiin, he eivät vain hakeudu. Ei kukaan ole estämässä juuri Sinua hakemasta opettajankoulutukseen tai vaikkapa ranskan aineenopettajaksi. Hyvä vain, jos sinne hakisi enemmänkin miehiä.

  Sin sijaan näillä naisvaltaisille aloille hakeutuneilla miehilllä on helppoa. Jos itse olisit valitsemassa koulullesi uutta opettajaa, valitsisitko kokemattomamman mieshakijan vai kokeneemman naishakijan, kun tiedät, että entuudestaan koulussa on 10 naisopettajaa ja 1 miesopettaja? Kyllä vaaka kallistuu aika helposti vähemmän pätevänkin miesopettajan suuntaan, jotta saadaan niille koulun pojillekin ”miehen mallia”.

  Itse olen aineenopettajaopiskelija, ja uskon, että tulevaisuudessa miespuolisilla opiskelijakavereillani (kyllä, heitäkin on) on helpompaa löytää vakituisia töitä -aivan kuten muillakin aloilla. Meitä naisopettajia sen sijaan syyllistetään: olemme viemässä miesopettajian työt ja estämme poikia saamasta miehen mallia koulussa. Onko tämä sitten tasa-arvoa.

  Pointtini siis taisi olla se, että älkää koulutusjärjestelmää syyttäkö vaan tulkaa tekin miehet osaksi sitä. Teillä tulee olemaan siellä helppoa, lupaan sen.

 36. PeppiQ sanoo:

  Lueskelin koostetta miesten tasa-arvo-ongelmista. Nyt kiinnostaakin tietää mikä Miesten tasa-arvo ry:n kanta on pienten lasten hoivaan. Onko miesten näkökulmasta tasa-arvo-ongelma se, että oikeutta alle 3-vuotiaiden lasten kotihoitoon (kotihoidon tuki) Suomessa käyttää yli 90 prosenttisesti äidit? Aika raju vinoutuma. Eikö miehelläkin tulisi olla todellisen tasa-arvon nimissä oikeus hoivata lapsiaan kotona niin halutessaan? Nykyinen lainsäädäntö sitä ei estä, mutta ei myöskään kannusta. Pitäiskö kotihoidon tuki-järjestelmään liittää isä-kiintiöitä? Itse soisin tuon hoivamahdollisuuden miehille täydellä sydämellä!

  Entä onko miestutkimus kiinnostunut miesten keskinäisistä tasa-arvo eroista? Sosioekonomiset asemat tuottavat eroja myös miesten kesken. Varakkaat, koulutetut miehet elävät yhtä pitkään jollei jopa pidempään kuin työväenluokkaiset naiset (jos nyt luokista uskaltaa puhua). Saman kysymyksen voi kyllä esittää naistutkimukselle.

  ET

 37. miksu sanoo:

  Oho. Luulin keksineeni termin maskulismi kun googletin sen. Mutta sehän on jo olemassa? Miksei näistä ole uutisia missään. Yksin olen ihmetellyt omaa ja yleensäkin miesten asemaa ja vinoutunutta tasa-arvo keskustelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: